zondag 7 februari 2016

Deel 9: 5 februari 2016

Zo, daar zijn we weer na een kleine onderbreking wegens ziekte.
Ik ben snipverkouden, maar dat is geen reden om een sessie te laten schieten, dus in de auto en naar Amersfoort.
Vandaag gaan we verder met het bovenblad. We hadden in de vorige aflevering de plaats van de zangbalkjes al afgetekend. Vandaag maken we eerst de twee centrale balkjes die als een kruis over het bovenblad lopen. Al heet het een flattop gitaar, toch zit er een kleine bolling in het bovenblad. Dit voorkomt dat het bovenblad naar binnen zou kunnen buigen. De bolling wordt op dezelfde manier aangebracht als bij de balkjes van het onderblad.

De balkjes
Daarna wordt de halfhout verbinding gemaakt, zodat de twee balkjes als een kruis in elkaar passen.

1 balkje afgetekend
Gelukt en strak passend!
Op de laatste foto is aan de rechterkant een stukje te zien van de versteviging die onder de brug komt. Wanneer deze versteviging er niet zou zijn, zou je op een gegeven moment de balletjes aan het eind van de snaren, door het zachte sparrenhout van het bovenblad trekken. De versteviging komt ook iets voor de brug te zitten, om te voorkomen dat door de spanning van de snaren, de brug in het bovenblad zou kantelen.
Een gat ter grootte van het klankgat wordt uitgesneden.
Rond het klankgat moet ook een versteviging komen. Anders zou dat gedeelte kunnen gaan resoneren wanneer er op de gitaar gespeeld wordt. Eerst wordt een gat gemaakt met een hand cirkelsnijder.

dat is gelukt.
Daarna aftekenen en met de lintzaag de 5-hoekige vorm zagen, zodat het stuk passend is tussen het balkjes.
De verstevigingen voor rond het klankgat en onder de brug
Dan wordt eerst het kruis op het bovenblad geklemd en de verstevigingen met lijm ingesmeerd en met behulp van een go bar deck geklemd.

Zo ziet dat er uit.

 Dan is het helaas alweer tijd en gaan we over twee weken verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten