zondag 21 februari 2016

Deel 10: 19 februari 2016

Het was vanmorgen behoorlijk mistig, maar ik was evengoed keurig op tijd in Amersfoort.
Na de koffie meteen weer aan de slag met het bovenblad.
De vorige keer waren de verstevigingen rond het klankgat en onder de brug gelijmd. De randen hiervan worden met een schaafje afgeschuind.
De randen zijn afgeschuind
 Nu moesten er balkjes gemaakt worden. Als eerste moest de hoogte van de balkjes op de lintzaag naar zo'n 12 mm worden teruggebracht. Dan op maat zagen, waarbij de kleine balkjes zo'n 1cm binnen de lijn van de omtrek blijven. Deze balkjes staan loodrecht op het 'kruis'. De twee lange balkjes steken uit en worden aangepast aan de hoek die het 'kruis' met deze balkjes maakt. Vervolgens worden alle balkjes in één keer verlijmd m.b.v. het go bar deck.
gelijmd en geklemd
Het 'kruis' is nog niet gelijmd, want nadat de lijm voldoende is uitgehard, worden de balkjes in model gestoken. Op 1/3 van het 'kruis' wordt de hoogte 8 mm. Naar het 'kruis' toe wordt de hoogte 4 mm en naar de rand 0 mm.


Zo ziet dat er dan uit
 Dan worden de balkjes nog afgeschuind.

en afgeschuind
Boven het klankgat komt nog een wat zwaarder balkje. Dat wordt op de intussen bekende manier enigszins bol geschaafd en krijgt dan in het midden, waar de toets op het bovenblad komt een klein vlak gedeelte. Omdat ik ervoor gekozen heb, het verstellen van de trussrod in de klankkast te doen wordt er daarvoor in dat balkje een gat geboord. (zie hieronder)
Tot slot van deze sessie wordt nu ook het 'kruis' definitief vastgelijmd.

In de lijmklemmen
Het is weer tijd om naar huis te gaan. De volgende 'uitzending' is op 18 maart.Geen opmerkingen:

Een reactie posten