dinsdag 12 juli 2016

Deel 17: 9 juli 2016

Zo, daar zijn we weer na een kleine onderbreking. Gelukkig kon ik me nog herinneren hoe ik naar Amersfoort moest rijden, dus daar in ieder geval geen problemen! :-)

Allereerst moet ik even een kleine rectificatie aanbrengen: ik heb het in mijn blog gehad over een Mini Jumbo. Jan wees me erop dat het geen Mini Jumbo is (wordt) maar dat het een Small Jumbo is. Waarvan akte!!

Goed, dan beginnen we maar weer: Eerst het kopfineer afschaven en dan een nieuw stuk kopfineer uitzoeken, op dikte schuren (2mm) en lijmen.

Kaal genoeg voor het nieuwe stuk fineer
In de lijmtangenUithuilen en opnieuw beginnen

Vandaag kwamen voor het eerst ook de zijbladen aan de beurt. Nadat deze uitgezocht waren, werden ze geschuurd (2,2mm) en op de lintzaag op 10,5 cm breedte gezaagd, nadat bepaald was welke kant de bovenkant zou gaan worden.
Schuren maar

Netjes aan de maat
Eén zijblad wordt vervolgens geweekt in een bak met water om hem soepel genoeg te maken voor het buigen. Het gedeelte van het andere zijblad waar de cutaway moet komen, wordt door Jan op 1,8mm geschuurd.
In de week
Wanneer het zijblad voldoende geweekt is, wordt het over een mal gelegd. Hierop komt eerst een verwarmingsmat, dan het zijblad en dan een geferforeerde rvs plaat. Het zijblad wordt met beleid in de vorm gedrukt, zodat het de contouren van de mal volgt.

De mal

Het zijblad is ingespannen
Dan wordt de verwarmingsmat aangezet, en is het wachten tot de er geen stoom meer van het zijblad afkomt. Verwarmingsmat uit en het zijblad blijft nog in de mal.
Ik zaag nog even de vorm van de kop grof uit het kopfineer, zodat dat de volgende keer afgewerkt kan worden.
Het is weer alweer tijd om naar huis te gaan. Het duurt weer even voordat ik verder kan gaan en ik het gevormde zijblad kan bekijken, want de vakantietijd is losgebarsten.Geen opmerkingen:

Een reactie posten